top of page

 Διαγωνισμός Κινηματογράφου 

LOGOTYPO_edited.jpg

5ος

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

Παιδί και Κινηματογράφος

 

Υπό την Αιγίδα Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

 Μάρτιος-Δεκέμβριος 2021

σε συνεργασία με το
MoMA (Museum of Modern Art)
delaunay
kounellis
frank_wright
SFAGH_XIOU_DELACROUA

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΣΤΟΧΟΙ

Ο διαγωνισμός προσκαλεί την εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την τεχνική της κινούμενης εικόνας (animation). Ο διαγωνισμός διεξάγεται για πέμπτη συνεχή χρονιά. Στόχος του διαγωνισμού είναι να αποτελέσει έναυσμα προς την εκπαιδευτική κοινότητα να υιοθετήσει σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους με βιωματικές διαδικασίες αξιοποιώντας τη δύναμη και έμπνευση των Τεχνών. Στόχοι: α) η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες β) η εκμάθηση του καινοτόμου εκπαιδευτικού εργαλείου της τεχνικής της κινούμενης εικόνας (animation) εφαρμόσιμο σε πολλά πεδία γ) η ενθάρρυνση της έρευνας και δ) η καλλιέργεια δεξιοτήτων (έκφραση γραπτού και εικαστικού λόγου, ψηφιακός μετασχηματισμός περιεχομένου, κριτική σκέψη, συνεργασία).

ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Η φετινή θεματική εμπνέεται από την έννοια της επανάστασης ανατρέχοντας είτε στην ιστορία (π.χ. επανάσταση 1821) είτε στις τέχνες (π.χ. μοντέρνα, μπάουχαους) αξιοποιώντας έργα τέχνης ως μέσο αποτύπωσης επαναστάσεων. (Παραδείγματα:

Ο πίνακας «Η σφαγή της Χίου» του Ντελακρουά γίνεται το όχημα ξετυλίγματος της ελληνικής επανάστασης (ιστορικό πεδίο). Ο πίνακας «Πρίσματα» της Σόνιας Ντελονέ μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο δημιουργίας ταινίας με θεματικό άξονα την επανάσταση στην τέχνη –από τον παραδοσιακό τρόπο αποτύπωσης στο μοντέρνο και αφηρημένο- χρησιμοποιώντας ως πρωταγωνίστρια στην ταινία την Σόνια Ντελονέ (εικαστικό πεδίο).

Στάδια εργασίας

Στάδιο 1: O εκπαιδευτικός παρουσιάζει στους μαθητές ορισμένες «περιοχές ξεσπάσματος επανάστασης» στην Ιστορία και στις Τέχνες. Έργα τέχνης (π.χ. πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες) μπορούν να αξιοποιηθούν ως ερεθίσματα.

Στάδιο 2: Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των 10 ατόμων και καλούνται ανά ομάδα να αποφασίσουν τον «φακό» εστίασης (π.χ. ιστορικές μορφές επαναστατών, καλλιτεχνικές προσωπικότητες που επαναστάτησαν με την τέχνη τους, τρόπος και μέσα έκφρασης, αιτίες, αντίδραση, αποτέλεσμα). Στη συνέχεια η ομάδα προσανατολίζει την έρευνά της προς τη συγκεκριμένη θεματική επιλογής της συλλέγοντας πληροφορίες.

Στάδιο 3: Τα παιδιά σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό επεξεργάζονται τον τρόπο παρουσίασης και σύνδεσης των πληροφοριών διαμορφώνοντας το σενάριο της ταινίας τους.

Στάδιο 4: Η ομάδα επιλέγει το είδος της καλλιτεχνικής επένδυσης (π.χ. ζωγραφιές, φωτογραφίες, κολλάζ, πλαστελίνη) και προχωρά στην εκτέλεση της εικαστικής αποτύπωσης σκηνών.

Στάδιο 5: Η ομάδα φωτογραφίζει τις σκηνές της και με την εφαρμογή της τεχνικής animation χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία για να «γυρίσει» ταινία μικρού μήκους.

 

ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟ

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ηλικίες μαθητών από 5-12 ετών (νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικοί οργανισμοί, ιδιωτικά εργαστήρια). Τα παιδιά θα δουλέψουν ομαδικά (μέχρι 10 παιδιά) για το γύρισμα της ταινίας με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού τους. Ένα τμήμα μπορεί να χωριστεί σε ομάδες.

 

ΜΕΣΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανατρέξουν και να αξιοποιήσουν τις παρακάτω πηγές:

1. Πληροφοριακό υλικό από το διαδίκτυο, βιβλία και περιοδικά.

2. Προαιρετικό διαδικτυακό σεμινάριο επιμόρφωσης για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς για την τεχνική της κινούμενης εικόνας και τον συντονισμό της σχολικής ομάδας.

Υπεύθυνες σεμιναρίου: Χριστίνα Ντεπιάν, εικαστικός-εκπαιδευτικός και Ιωάννα Γιακουμάτου, εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών. Περισσότερες πληροφορίες στο: info@opus-culture.org

 

3. Hλεκτρονικό υλικό που περιλαμβάνει: α) οδηγό με τα τεχνικά βήματα δημιουργίας της ταινίας. Δες εδώ τον οδηγό β) Δείγματα βραβευμένων ταινιών από προηγούμενους διαγωνισμούς. Δες εδώ 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ: ως 3 λεπτά

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: έως 20/12/2021

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ-ΤΑΙΝΙΩΝ

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@opus-culture.org​

Αρχεία σε μορφή mp4, mov, avi, wmv που περιλαμβάνουν το όνομα του σχολείου και τον τίτλο (π.χ. 32οDS_Lefkada-I_aspromavri_taxi) στο τέλος και όχι στην αρχή. Η ταινία πρέπει να αποσταλεί με δύο εκδοχές: στην πρώτη εκδοχή ολόκληρη η ταινία, ενώ στη δεύτερη εκδοχή θα παραλείπονται τα καρέ με τα ονόματα των σχολείων και των δημιουργών της ταινίας. Αν υπάρχει ήχος/μουσική στο τέλος της ταινίας μπορούν οι τίτλοι τέλους να αντικατασταθούν με μαύρο.

 

Δήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής: Για την εγγραφή στον διαγωνισμό είναι απαραίτητη η αποστολή των στοιχείων σας (σχολείο, τηλέφωνο σχολείου, όνομα συμμετέχοντος εκπαιδευτικού, κινητό τηλέφωνο, τάξη, αριθμός παιδιών) στο email: info@opus-culture.org Θα σας σταλεί επιβεβαίωση της εγγραφής σας για τη συμμετοχή σας.

 

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σε πρώτη φάση οι ταινίες μικρού μήκους θα ελεγχθούν από τις ειδικούς της κινούμενης εικόνας και συντονίστριες του σεμιναρίου, για το αν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις του διαγωνισμού και στη συνέχεια θα σταλούν στα μέλη της κριτικής επιτροπής. Η κριτική επιτροπή  αποτελείται από καταξιωμένους έλληνες και ξένους από το χώρο της εκπαίδευσης, του βιβλίου, των Τεχνών, του Κινηματογράφου και του Πολιτισμού.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ- ΕΠΑΙΝΟΙ

Η ημερομηνία απονομής των βραβείων θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του ’21. Τα βραβεία είναι τριών (3) κατηγοριών και σε κάθε κατηγορία είναι 3 οι νικήτριες ομάδες. 1) Βραβείο Σεναρίου: Η ταινία με το πιο πρωτότυπο αφηγηματικό σενάριο. 2) Βραβείο Εικόνας. Αξιολογείται η αισθητική της ταινίας σχετικά με τη δημιουργία του περιβάλλοντος και των χαρακτήρων. 3) Βραβείο Σκηνοθεσίας​: αξιολογεί την απόδοση του σεναρίου ως κινούμενη εικόνα, την αποτελεσματικότητα στη δημιουργία της εντύπωσης της κίνησης, την επιλογή του κάδρου και την χρήση ήχου (μουσικής, διαλόγου, αφήγησης, ηχητικά εφέ).

Τα βραβεία και οι διακρίσεις συνοδεύονται από δώρα πολιτιστικού περιεχομένου για τα σχολεία και τους μαθητές.

Σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία θα σταλούν αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Οι εννέα (9) διακεκριμένες ταινίες θα προβληθούν την ημέρα απονομής των βραβείων και θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα www.cinemagazine.gr και www.opus-culture.org

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Για τη δημόσια ανάρτηση οποιουδήποτε έργου δημιουργίας των παιδιών απαιτείται η προσκόμιση υπεύθυνων δηλώσεων από τον ασκούντα την επιμέλεια των παιδιών.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Για τη βελτιστοποίηση και ποιοτική αποτίμηση του διαγωνισμού αποστέλλονται φόρμες αξιολόγησης στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς μετά το πέρας του.

 

ΦΟΡΕΙΣ του ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Κύριος φορέας

ΟPUS, Oργανισμός Ανάδειξης Πολιτισμού

Συνδιοργανωτές

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης, ΜοΜΑ

Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών

Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Εκδοτικός οίκος «Μέλισσα»

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Άννα-Μαρία Βλάσση

​Για περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο email info@opus-culture.org

ή στο τηλ. 6944/748328.

bottom of page