top of page

 Διαγωνισμός Κινηματογράφου 

2ος

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

Παιδί και Κινηματογράφος

Από τον καμβά στον φακό…

με το βλέμμα των παιδιών!

Υπό την Αιγίδα Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

Ιανουάριος – Μάρτιος 2018

σε συνεργασία με το
MoMA (Museum of Modern Art)
Magritte_1
VanGoghPhoto1
VanGoghPhoto3
magritte3
magritte1
magritte4
magritte2
degas2
degas_edgar_4
matisse 4
matisse3
matisse1
degas4

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΣΤΟΧΟΣ

Η συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιδί & Κινηματογράφος» αφορά στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την τεχνική της κινούμενης εικόνας. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, με έμπνευση από τη Μοντέρνα Τέχνη. (Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούμε να στείλουν απαντητικό σημείωμα με το στοιχεία τους, σχολεία και στοιχεία επικοινωνίας εδώ.)

ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Τέσσερις διάσημοι καλλιτέχνες των 19ου και 20ού αι., από τους βασικότερους εκφραστές της Μοντέρνας Τέχνης, οι Ανρί Ματίς, Ρενέ Μαγκρίτ, Εντγκάρ Ντεγκά και Βίνσεντ βαν Γκογκ, αποτελούν τη βασική θεματική έμπνευσης για δημιουργία με βοηθούς το βιβλίο, τον υπολογιστή, τη ζωγραφική, το κολάζ και τη φωτογραφία.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή με τους καλλιτέχνες γνωρίζοντας τα βιωματικά ερεθίσματα, τις τεχνοτροπίες, τα έργα τους και τα κοινά σημεία αναφοράς τους. Στη συνέχεια καλούνται σε ομάδες, να γράψουν σενάριο, να εκφραστούν εικαστικά, να φωτογραφήσουν και να δημιουργήσουν μία ταινία μικρού μήκους με εργαλείο την τεχνική της κινούμενης εικόνας (animation).

Σενάριο της ταινίας: Τα παιδιά εντοπίζοντας ανάμεσα στους πρωτοπόρους τέσσερις καλλιτέχνες κοινά σημεία, αλλά και διαφορές ως προς την τεχνοτροπία, την τεχνική, την εποχή τους, την ιδιοσυγκρασία τους, καλούνται να επινοήσουν τρόπους σύνδεσης μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί μία ταινία μικρού μήκους. 

Παραδείγματα Σεναρίων

Ακολουθούν μερικές προτάσεις προς διευκόλυνσή σας. Θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα από τα παρακάτω θέματα ή να εμπνευστείτε ένα δικό σας που περιλαμβάνει και τους τέσσερις καλλιτέχνες:

1. Οι τέσσερις καλλιτέχνες αποφασίζουν να δημιουργήσουν μαζί έναν πίνακα. Πώς θα έμοιαζε;

2. Οι τέσσερις καλλιτέχνες αποφασίζουν να δημιουργήσουν έργα με ένα κοινό θέμα, π.χ. ‘Μία βάρκα που ταξιδεύει’, ‘Μία γάτα στη σκεπή’, Ένα παράθυρο με θέα’. Αφού τελειώσουν βάζουν τους πίνακες δίπλα δίπλα και τα σχολιάζουν…

3. Οι τέσσερις καλλιτέχνες πάνε μία βόλτα στη λαϊκή αγορά. Ο καθένας σχολιάζει με διαφορετικό τρόπο όσα βλέπει.

4. Οι τέσσερις καλλιτέχνες κάνουν μία διάλεξη σε παιδιά για θέματα που μπορούν να ζωγραφίσουν. Τι θα έδειχνε ο καθένας;

ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟ

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ηλικίες μαθητών από 5-12 ετών (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία). Τα παιδιά θα δουλέψουν ομαδικά (μέχρι 10 παιδιά) για το γύρισμα της ταινίας με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού τους. Τα τμήματα μπορεί να χωριστούν σε περισσότερες ομάδες.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

έως 3 λεπτά

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

έως 20 Μαρτίου 2018

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ-ΤΑΙΝΙΩΝ

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@opus-culture.org​

Αρχεία σε μορφή mp4, mov, avi, wmv που περιλαμβάνουν το όνομα του σχολείου και τον τίτλο (π.χ. 32οDS_Lefkada-I_aspromavri_taxi)στο τέλος και όχι στην αρχή. Η ταινία πρέπει να αποσταλεί με ΔΥΟ εκδοχές: στην πρώτη εκδοχή ολόκληρη η ταινία, ενώ στη δεύτερη εκδοχή θα παραλείπονται τα καρέ με τα ονόματα των σχολείων και των δημιουργών της ταινίας. Αν υπάρχει ήχος/μουσική στο τέλος της ταινίας μπορούν οι τίτλοι τέλους να αντικατασταθούν με μαύρο.

ΜΕΣΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ για την υλοποίηση

  1. Πληροφοριακό υλικό είτε από βιβλία είτε από το διαδίκτυο.

  2. Προαιρετικό σεμινάριο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την τεχνική της κινούμενης εικόνας και το συντονισμό της σχολικής ομάδας στις 20 Ιανουαρίου 2018.

  3. Hλεκτρονικός ενημερωτικός οδηγός με τα τεχνικά βήματα υλοποίησης της ταινίας και επεξήγηση της εφαρμογής της τεχνικής της κινούμενης εικόνας. Ο οδηγός θα αναρτηθεί ηλεκτρονικά εδώ

  4. Εκπαιδευτικός φάκελος, με βοηθητικό υλικό (προαιρετική αγορά) που περιλαμβάνει: α) 4 βιβλία, ένα για κάθε καλλιτέχνη, που με τρόπο εύληπτο και πλούσια εικονογράφηση μυούν τα παιδιά στον κόσμο του κάθε καλλιτέχνη,  β) Οδηγό υλοποίησης της ταινίας βήμα-βήμα, γ) cd με ήχους. Κόστος φακέλου: 65 ευρώ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (μόνο για συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ   Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

ΩΡΕΣ   10:00-14:30 με δηλώσεις συμμετοχής ΜΟΝΟ

ΤΟΠΟΣ   Εκδόσεις Μέλισσα, Σκουφά 58 Αθήνα

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ    Χριστίνα Ντεπιάν, εικαστικός-εκπαιδευτικός

Ιωάννα Γιακουμάτου, εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών

Σημείωση: Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών, θα αφορά μόνο εκπαιδευτικούς που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.​

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σε πρώτη φάση οι ταινίες μικρού μήκους θα ελεγχθούν από την οργανωτική επιτροπή αν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις του διαγωνισμού και στη συνέχεια θα σταλούν στα μέλη της κριτικής επιτροπής. Η κριτική επιτροπή  αποτελείται από καταξιωμένους έλληνες και ξένους από το χώρο της εκπαίδευσης, του βιβλίου, της τέχνης, του κινηματογράφου και του πολιτισμού. 

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ (μόνο με προσκλήσεις για τις βραβευμένες ομάδες)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ   Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΩΡΑ   18:00-20:00

ΤΟΠΟΣ   Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, 17564 Αθήνα​

ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα βραβεία είναι τριών κατηγοριών (3)

  • Βραβείο Σεναρίου

  • Βραβείο Εικόνας

  • Βραβείο Σκηνοθεσίας

Σε όλα τα σχολεία/βιβλιοθήκες/πολιτιστικούς οργανισμούς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που θα πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού, καταθέτοντας ταινίες υποψήφιες θα σταλούν ηλεκτρονικά αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής.

Τα βραβεία και οι διακρίσεις συνοδεύονται από δώρα πολιτιστικού περιεχομένου.

ΦΟΡΕΙΣ-ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης, ΜοΜΑ

Κινηματογραφική Εταιρεία ΑθηνώνOPUS, Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού Πολιτισμού

Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ

H Τελετή Απονομής φιλοξενείται από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Με την υποστήριξη της

Χορηγός επικοινωνίας:

Yπό την αιγίδα: 

 

Δήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής 

Για την εγγραφή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της παρακάτω ηλεκτρονικής φόρμας. 

Θα σας σταλεί επιβεβαίωση της εγγραφής σας για τη συμμετοχή σας.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Άννα-Μαρία Βλάσση (info@opus-culture.org)

Για περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο info@opus-culture.org ή στο τηλ. 6944/748328

bottom of page