top of page

 Διαγωνισμός Κινηματογράφου 

3ος

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

Παιδί και Κινηματογράφος

Από τους κύκλους της Κουσάμα…

στους κύκλους των παιδιών!

Υπό την Αιγίδα Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων

Ιανουάριος – Μάρτιος 2019

σε συνεργασία με το
MoMA (Museum of Modern Art)
kusamaLow1_Page_10
kusamaLow1_Page_08
kusamaLow1_Page_07
kusamaLow1_Page_05
kusamaLow1_Page_06
kusamaLow1_Page_09
kusamaLow1_Page_04
kusamaLow1_Page_03
kusamaLow1_Page_02

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΣΤΟΧΟΣ

Η συμμετοχή στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιδί & Κινηματογράφος» αφορά στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την τεχνική της κινούμενης εικόνας. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί για τρίτη συνεχή χρονιά, με έμπνευση την Γιαγιόι Κουσάμα. Πασίγνωστη για τους κύκλους, τα πουά της, η καλλιτέχνις της pop-art είναι κάθε χρόνο στη λίστα των «Times» ως μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του κόσμου. Στα έργα της κυριαρχεί το σχήμα του κύκλου, το οποίο αποτελεί το βασικό όχημα έκφρασης των συναισθημάτων της ταξιδεύοντάς μας στο άπειρο.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Η Γιαγιόι Κουσάμα αποτελεί τη βασική θεματική έμπνευσης για δημιουργία ταινίας.

Στάδια εργασίας

Στάδιο 1

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή με τα βιωματικά ερεθίσματα, τα έργα της καλλιτέχνιδας μέσα από διαδίκτυο, βιβλία, περιοδικά παρατηρώντας με ποιες τεχνικές ο κύκλος μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης διαχέοντας ενέργεια. 

Στάδιο 2

Οι συμμετέχοντες καλούνται, σε ομάδες, να αναζητήσουν τους κύκλους, οι οποίοι παίζουν μικρό ή μεγάλο ρόλο στη δική τους ζωή μέσα από καθημερινά αντικείμενα, αγαπημένα παιχνίδια, σήματα κυκλοφορίας, σύμβολα, έργα άλλων καλλιτεχνών, μόδα ή και από άλλα πεδία, αναλόγως του γνωστικού τους επιπέδου. 

Στάδιο 3

Τα παιδιά σε ομάδες των 10 ατόμων φαντάζονται μία ιστορία στην οποία «προσκαλούν» την Κουσάμα ως κινούμενη ηρωίδα στην ταινία τους σ’ ένα ταξίδι γνωριμίας της με τους δικούς τους κύκλους, στο δικό τους κόσμο. Τα παιδιά με τη φαντασία τους μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν αντικείμενα από έργα της Κουσάμα τοποθετώντας τα δίπλα στις δικές τους πρωτότυπες εικαστικές δημιουργίες. 

Στάδιο 4

Δημιουργία ταινίας μικρού μήκους (βλ. οδηγό βήμα-βήμα/stepbystep) με εργαλείο την τεχνική της κινούμενης εικόνας (animation).

ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟ

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ηλικίες μαθητών από 5-12 ετών (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία). Τα παιδιά θα δουλέψουν ομαδικά (μέχρι 10 παιδιά) για το γύρισμα της ταινίας με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού τους. Τα τμήματα μπορεί να χωριστούν σε περισσότερες ομάδες.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

έως 3 λεπτά

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

έως 20 Μαρτίου 2019

(Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούμε να στείλουν απαντητικό σημείωμα με το στοιχεία τους, σχολεία και στοιχεία επικοινωνίας εδώ.)

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ-ΤΑΙΝΙΩΝ

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@opus-culture.org​

Αρχεία σε μορφή mp4, mov, avi, wmv που περιλαμβάνουν το όνομα του σχολείου και τον τίτλο (π.χ. 32οDS_Lefkada-I_aspromavri_taxi) στο τέλος και όχι στην αρχή. Η ταινία πρέπει να αποσταλεί με ΔΥΟ εκδοχές: στην πρώτη εκδοχή ολόκληρη η ταινία, ενώ στη δεύτερη εκδοχή θα παραλείπονται τα καρέ με τα ονόματα των σχολείων και των δημιουργών της ταινίας. Αν υπάρχει ήχος/μουσική στο τέλος της ταινίας μπορούν οι τίτλοι τέλους να αντικατασταθούν με μαύρο.

ΜΕΣΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ για την υλοποίηση

  1. Πληροφοριακό υλικό είτε από βιβλία είτε από το διαδίκτυο.

  2. Προαιρετικό σεμινάριο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την τεχνική της κινούμενης εικόνας και το συντονισμό της σχολικής ομάδας στις 26 Ιανουαρίου 2019.

  3. Hλεκτρονικός ενημερωτικός οδηγός με τα τεχνικά βήματα υλοποίησης της ταινίας και επεξήγηση της εφαρμογής της τεχνικής της κινούμενης εικόνας. Ο οδηγός είναι αναρτημένος ηλεκτρονικά εδώ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (μόνο για συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ   Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

ΩΡΕΣ   10:00-14:30 με δηλώσεις συμμετοχής ΜΟΝΟ

ΤΟΠΟΣ   Εκδόσεις Μέλισσα, Σκουφά 58 Αθήνα

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ    Χριστίνα Ντεπιάν, εικαστικός-εκπαιδευτικός

Ιωάννα Γιακουμάτου, εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών

Σημείωση: Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών, θα αφορά μόνο εκπαιδευτικούς που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.​

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σε πρώτη φάση οι ταινίες μικρού μήκους θα ελεγχθούν από την οργανωτική επιτροπή αν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις του διαγωνισμού και στη συνέχεια θα σταλούν στα μέλη της κριτικής επιτροπής. Η κριτική επιτροπή  αποτελείται από καταξιωμένους έλληνες και ξένους από το χώρο της εκπαίδευσης, του βιβλίου, της τέχνης, του κινηματογράφου και του πολιτισμού. 

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ (μόνο με προσκλήσεις για τις βραβευμένες ομάδες)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ   Σάββατο 6 Απριλίου 2019

ΩΡΑ   18:00-20:00

ΤΟΠΟΣ   Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, 17564 Αθήνα​

ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα βραβεία είναι τριών κατηγοριών (3)

  • Βραβείο Σεναρίου

  • Βραβείο Εικόνας

  • Βραβείο Σκηνοθεσίας

Σε όλα τα σχολεία/βιβλιοθήκες/πολιτιστικούς οργανισμούς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που θα πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού, καταθέτοντας ταινίες υποψήφιες θα σταλούν ηλεκτρονικά αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής.

Τα βραβεία και οι διακρίσεις συνοδεύονται από δώρα πολιτιστικού περιεχομένου.

ΦΟΡΕΙΣ-ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης, ΜοΜΑ

Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

OPUS, Οργανισμός Ανάδειξης Πολιτισμού

Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας

H Τελετή Απονομής φιλοξενείται από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Χορηγός επικοινωνίας:

Δήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής 

Για την εγγραφή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της παρακάτω ηλεκτρονικής φόρμας. 

Θα σας σταλεί επιβεβαίωση της εγγραφής σας για τη συμμετοχή σας.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Άννα-Μαρία Βλάσση (info@opus-culture.org)

Για περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο info@opus-culture.org ή στο τηλ. 6944/748328

bottom of page